16 March 2020

Светот по првата пандемија на CoVid-19

Оваа година ја започнавме со информација на вестите за „некаква си болест“ во еден „не толку голем и битен“ кинески град, Вухан, град со скоро 9 милиони жители, главен град на кинеската провинција Хубеј. И додека пред нецели три месеци сето ова ни изгледаше како нешто многу далечно и целосно безопасно за нас, веќе неколку дена таа болест е наша реалност.
Болеста од типот на корона вируси која го доби името CoVid 19 (Ковид 19) од локален кинески проблем многу брзо прерасна во пандемија и стана светски проблем. CoVid 19 преку Италија со молскавична брзина се шири низ цела Европа.