31 August 2014

Од арапската пролет до Исламската Држава

Изминативе неколку недели повеќето од нас станаа свесни за сериозноста на заканата врз светскиот мир и стабилност која доаѓа од страна на т.н. Исламска Држава (ИД односно IS) или како што претходно се нарекуваше Исламска држава во Ирак и Сирија (ИДИС односно ISIS) и Исламска држава во Ирак и Левантот (ИДИЛ односно ISIL).

Она што ја карактеризира оваа организација и ја прави многу поопасна од Ал Каеда е брзината на нејзиното ширење и собирање на приврзаници, јасните ставови и цели, како и бруталноста кон сите неистомисленици. Она што е малку познато е дека Ал Каеда и ИД се противници, односно огранокот на Ал Каеда познат како Ал Нусра Фронт во Сирија покрај тоа што активно војува против силите на Претседателот Башар ал Асад војува и против ИД! Всушност, ако подлабоко се разгледа состојбата на блискиот исток ќе сфатиме дека „секој војува против секого“!