22 September 2014

Европската унија после референдумот во Шкотска

Референдумот за независност на Шкотска од Обединетото Кралство отвори многу прашања за тоа што би било доколку Шкотска стане независна по 307 години. Најпрво се отвори прашањето што со Обединетото Кралство потоа? Самата Велика Британија се соочува со проблемот на евроскептицизмот во многу поголеми размери од било која друга членка на Европската Унија. Дали по успешниот референдум за независност на Шкотска би следел нов за истапување на останатиот дел на Обединетото Кралство од Европската Унија?! Дали референдум за Шкотската независнот би повлекол цел бран на сепаратистички движења низ Европа, но и низ целиот свет, а како најеклатантен пример се споменуваше независноста на Тексас од Соединетите Американски Држави?!
Најпрво би сакал да нагласам дека за само три месеци поборниците за независност на Шкотска успеаа да анулираат разлика од околу 20% која во јуни ја имаа унијонистите, па така на две недели пред референдумот анкетите покажуваа скоро мртва трка помеѓу поборниците за и против независна Шкотска. На крајот референдумот заврши со 44,7% за и 55,3% против независноста на Шкотска, од вкупно излезените 84,59% од запишаните гласачи.

31 August 2014

Од арапската пролет до Исламската Држава

Изминативе неколку недели повеќето од нас станаа свесни за сериозноста на заканата врз светскиот мир и стабилност која доаѓа од страна на т.н. Исламска Држава (ИД односно IS) или како што претходно се нарекуваше Исламска држава во Ирак и Сирија (ИДИС односно ISIS) и Исламска држава во Ирак и Левантот (ИДИЛ односно ISIL).

Она што ја карактеризира оваа организација и ја прави многу поопасна од Ал Каеда е брзината на нејзиното ширење и собирање на приврзаници, јасните ставови и цели, како и бруталноста кон сите неистомисленици. Она што е малку познато е дека Ал Каеда и ИД се противници, односно огранокот на Ал Каеда познат како Ал Нусра Фронт во Сирија покрај тоа што активно војува против силите на Претседателот Башар ал Асад војува и против ИД! Всушност, ако подлабоко се разгледа состојбата на блискиот исток ќе сфатиме дека „секој војува против секого“!

07 April 2014

Изборот на Скопје

Скопје е град со историја од над 2 милениуми. Во пишаните извори првично се споменува во Римско време под името Скупи или поточно Colonia Flavia Scupinorum, тогаш лоциран по патот за денешно Бардовци, спроти домот за стари лица „Мајка Тереза“ иако  ископувањето на скопското Кале од пред неколку години најде докази дека на тој простор има знаци на живот уште во неолитот.
Скопје низ историјата има многу подеми и падови. По земјотресот во 518 година Скопје се возобновува во Јустинијана Прима. Скопје останува под Византиска власт се до крајот на 13 век кога го превземаа Србите, а во 1346 година Душан Немањиќ е крунисан за Цар и Скопје станува престолнина на неговата империја. Потоа во 1391-та Турците го претвораат во престолнина на Скопскиот санџак се до бурниот дваесетти век кога ги преживува Србите, Бугарите, Германците...

31 March 2014

Скопје на новата младост

Пред повеќе од шест години го напишав првиот текст на мојот блог со наслов „Што сакаше да каже авторот“. Истиот се однесуваше на тогашниот изглед на Скопје. За мене тогаш Скопје беше една бетонска пустелија, град од футуристички пост армагедон филм. Мислам дека од осамостојувањето на Македонија градот се повеќе пропаѓаше и сивееше! Ми беше навистина мило да ги слушам повозрасните како со носталгија раскажуваат за некое друго Скопје, град со душа, посебно пред земјотресот во 1963-та, а за мене тоа воопшто не беше ова Скопје.
За овие шест години Скопје многу се промени. Градот почна да наликува на вистинска Европска престолнина, а не како што пред шест години напишав, привремено организирано место за живеење на некое варварско племе!