11 January 2012

Глобализација

Што е глобализацијата? Еден виц вели вака:
Прашање: Која е најдобрата дефиниција за глобализацијата?
Одговор: Смртта на принцезата Дајана.
Прашање: Зошто?
Одговор: Англиска принцеза,
со швалер од Египет,
загинува во сообраќајка во француски тунел,
возејќи германска кола,
со холандски мотор,
возена од пијан Белгиец,
од Шкотско виски,
следен од италијански папараци,
кои возеле на јапонски мотори,
неуспешно третирана од американски доктор,
користејќи бразилски лекови.
Вие ова го читате на Вашиот компјутер, кој користи тајвански чипови,
гледате во корејски монитор,
составен од работници од Бангладеш,
во фабрика во Сингапур,
пренесуван од возач од Пакистан,
киднапиран од Индонезијци,
растоварен од Сицилијански морнари
пренесен до вас од Руски емигранти.
и купен од ваша страна по петпати поголема цена од првичната!

Јас сериозно мислам дека овој виц навистина суштински ја објасни глобализацијата.