25 May 2011

Антиквизација?!

Повеќе пати се имам објаснувано за оваа тема, но еве по повод празникот на сесловенските просветители Св. Кирил и Методиј и сите глупости кои се изнаслушав морав да седнам и да напишам нешто!
Некој во државава упорно ја форсира темата за некаква антиквизација, термин кои сами го измислија а кој нема никакво значење! Според нив, Владата се откажувала од се словенско, па и од просветителите Св. Кирил и Методиј, а на овие обвинувања кои досега беа наменети за левицата на чело со СДСМ се вклучија и Љубчо и Љубе?! Јас имам едно прашање, дали се тие нормални?!!! Токму оваа Влада на истите тие Кирил и Методиј, но и на Климент и Наум им постави споменик од северната страна на Камениот мост! И не само на нив, тука е и споменикот на Јустинијан и Цар Самоил кои исто така се личности од средновековието!!! Всушност, од сите поставени споменици само еден е на личност од антиката а тоа е на Александар! Всушност па тој и сеуште не е поставен! Па тогаш не знам што античко видоа?! И гледам пред некој саат на А1 како една „експертка“ збори дека не треба да се двои на античко и словенско минато! Па кој ја прави таа поделба? Секако не Владата предводена од ВМРО-ДПМНЕ!!!
Преку глава ми е да слушам како неколку идиоти јадат бурек а проста раја се пали! Следен пат размислете подобро кој е антиквизаторот и кој се обидува да ве врати во каменото доба!!!