18 April 2010

А1 vs Скопје 2014

Денес повторно ги слушав вестите на А1 телевизија и сеуште на можам да сфатам како може некој да биде толку слеп и постојано да го напаѓа проектот Скопје 2014, не можам да сфатам како некој што толку се залага за Европска Унија и за вредностите кои таа ги промовира истовремено да се залага за ориентално-азискиот изглед кој Скопје го има добиено поради низа на околности.
Културните вредности кои владеат во ЕУ се вредностите кои низ вековите Европската христијанска цивилизација ги има изградено и тие е нејзино главното обележје! Англо-саксонската цивилизациска сфера е доминантна во светот и токму затоа англискиот е светски јазик.
Она на кое што Скопје денес личи е најблаго кажано копија на некој град во Мала Азија односно блискиот исток а многу помалку главен град на некоја Европска земја, па дури не може да се спореди ни со Софија и Белград, Атина па и Тирана!
Очигледно некои луѓе во државава не може да сфатат дека Турција четири децении се мачи да стане член на ЕУ не затоа што не може финансиски или институционално да одговори на барањата на ЕУ туку едноставно не припаѓа на европската културна сфера и Европа цинично и „културно“ наоѓа начин да го одложи нејзиното приклучување кон унијата.
Сакам да им препорачам на само прогласените експерти, квази интелектуалци и либерални соросоидни изроди дека доволна е дволичноста од страна на ЕУ кон нас и Турција, тие не мораат да помагаат во отежнувањето на патот на Македонија кон ЕУ и НАТО!
Доколку сакаме Македонија да биде дел од унијата треба да ги дели не само нејзиниот монетарен, правен, одбранбен и незнам каков систем, туку најповеќе нејзината култура и вредности!

04 April 2010

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ

Сакам на сите да им го честитам големиот Христијански празник Велигден и да им посакам овој празник да донесе радост, среќа и љубов во нивните домови, животи и срца. За многу години, Христос воскресе!