17 February 2010

Скопје 2014

Скопје 2014 се претвори од проект на Владата на Р. Македонија во тема за препукување и навреди од страна на опозицијата и исламско-вахабитските структури до сите оние кои го поддржуваат проектот!
Пред неколку дена некои невладини организации и група на „спонтано собрани“ граѓани се собраа на не толку мирен протест на плоштадот Македонија за да го искажат своето незадоволство од изгледот кој Скопје треба да го добие! За тоа што групата на вахабити бараат изградба на џамија на плоштадот и бараат Скопје повеќе да личи на Кабул, Исламабад или слично наместо на Париз или Рим можам да разберам, но овие другиве, собрани во т. н. НВО „Плоштад слобода“, а под директна закрила на Сорос и СДСМ навистина не можам!
Изгледа беше во ред кога Мирослав Грчев го стави чирот наречен Лумукс на не повеќе од 10 метри од зградата на ЕСМ, но не е во ред кога Скопје конечно треба да заличи на Европски град! Изгледа беше во ред кога се подигна споменикот на Скендербег (за кој и јас немам ништо против бидејќи бил последниот Христијански водач кој се обидел да организира отпор против Османлиското напредување), но не е во ред да се изгради и на Александар, Јустинијан, Самоил и сите оние кои оставиле печат на оваа земја!
Ова е европска цивилизација, не азиска, а впрочем и мислам дека сме кандидати за членство во ЕУ!
Вие размислите какво сакате да го видите Скопје а јас тоа многу добро го знам! Размислете дали сакате да остане ваков кич каков што експериментот на Кензо Танге се претвори или пак сакате да изгледа како дел од европската цивилизација!

No comments:

Post a Comment