26 February 2010

На Ефтов во центарот!

Ќе му текне ли на некој веќе да го тргне Васко Ефтов од телевизија и да му објасни дека со извртување на фактите и премонтирање и сечење на говорите на соговорниците не се добива ништо!!!

Васко Ефтов во денешната емисија „Во центар“ ја обработува темата „Ѓорѓе Иванов“! Кои се мотивите за планското напаѓање на Васко Ефтов врз Претседателот на Р. Македонија знае само тој и оние од кои ги добива инструкциите, она што на сите нас ни е познато е дека неговите методи се најблаго кажано платенички!

Како прво, Ефтов го оспорува рејтингот на Претседателот, односно тврди дека тој има рејтинг 0%! Најпрво, по се изгледа дека господинот Ефтов или намерно ги извртува фактите или пак навистина не ги познава методите на кои се мери рејтингот на водечките личности во државата!!! Кога се даваат резултати за мерењето на рејтинзите за светските лидери на граѓаните на одредената земја не им е поставувано прашањето „На кој политичар најмногу му верувате?“ туку прашањето „Како би ја оцениле работата на одредениот политичар?“! Така прашањето се однесува конкретно на Обама и тој има рејтинг над 50%, или пак конкретно на Медведев и конкретно на Путин, затоа што кога би ги собрале рејтинзите на двајцата последни збирот би бил над 100%, што доколку се постави првото прашање „На кој политичар најмногу му верувате?“ не е возможно освен ако анкетата ја води Амди Бајрам!

Како второ, Ефтов упорно ги пласира од една страна така наречените антиквизаторски, а од друга страна србомански ставови на Претседателот и Премиерот, што освен него друг што сум го слушнал така да збори е лидерот на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов!

Како трето, Ефтов упорно се обидува да ги изврти зборовите на неговите соговорници кои не го кажуваат тоа што тој сака да го слушне (во конкретнава емисија пратеникот Иван Стоиљковиќ и господинот Паско Кузман и професорот Димитар Мирчев), прекинувајќи ги нивните изјави, монтирајќи ги и доведувајќи ги во контекст со изјавите на соговорниците кои му одговараат (во конкретниот случај Зоран Заев)!!!

Некој конечно треба да му објасни дека на ваков вулгарен и безобразен начин, со извртувањето на фактите не постигнува ништо!!!

17 February 2010

Скопје 2014

Скопје 2014 се претвори од проект на Владата на Р. Македонија во тема за препукување и навреди од страна на опозицијата и исламско-вахабитските структури до сите оние кои го поддржуваат проектот!
Пред неколку дена некои невладини организации и група на „спонтано собрани“ граѓани се собраа на не толку мирен протест на плоштадот Македонија за да го искажат своето незадоволство од изгледот кој Скопје треба да го добие! За тоа што групата на вахабити бараат изградба на џамија на плоштадот и бараат Скопје повеќе да личи на Кабул, Исламабад или слично наместо на Париз или Рим можам да разберам, но овие другиве, собрани во т. н. НВО „Плоштад слобода“, а под директна закрила на Сорос и СДСМ навистина не можам!
Изгледа беше во ред кога Мирослав Грчев го стави чирот наречен Лумукс на не повеќе од 10 метри од зградата на ЕСМ, но не е во ред кога Скопје конечно треба да заличи на Европски град! Изгледа беше во ред кога се подигна споменикот на Скендербег (за кој и јас немам ништо против бидејќи бил последниот Христијански водач кој се обидел да организира отпор против Османлиското напредување), но не е во ред да се изгради и на Александар, Јустинијан, Самоил и сите оние кои оставиле печат на оваа земја!
Ова е европска цивилизација, не азиска, а впрочем и мислам дека сме кандидати за членство во ЕУ!
Вие размислите какво сакате да го видите Скопје а јас тоа многу добро го знам! Размислете дали сакате да остане ваков кич каков што експериментот на Кензо Танге се претвори или пак сакате да изгледа како дел од европската цивилизација!